Smittskydd i praktiken - att bryta smittvägar

På dessa sidor har vi samlat råd om hur spridning av smittämnen kan förhindras både mellan gårdar och inom besättningen. Det finns även annat du som djurägare kan göra för att påverka sjukdomsförekomsten i besättningen; goda råmjölksrutiner, bra stallhygien, effektiv ventilation och stressfri miljö är faktorer som bidrar till att stärka djurens motståndskraft. 

Hur stora de olika smittriskerna är på just din gård varierar med typ av produktion. Specialiserad slaktnötuppfödning till exempel bygger på inköp av ett stort antal djur, vilket ökar risken att få in smitta. Antal personer (besökare och personal) som kommer i kontakt med djuren och geografisk belägenhet påverkar också risken för att få in en smittsam sjukdom. Ju oftare en risk upprepas, desto större blir den ansamlade risken för att få in en smittsam sjukdom. Det kan dock räcka med exempelvis ett enda besök för att få in en smittsam infektionssjukdom i besättningen. Det är därför viktigt att vara konsekvent med gårdens smittskydd.

Klicka dig fram i bilden ovan eller menyn till vänster för att komma till de olika smittskyddsråden.

<< Tillbaka till översikten

Djurinköp Isolering Utrustning Foderhantering Inre smittskydd Utlastning och djurtransport Besöksrutiner Gödselhantering Smittskydd på bete Gårdens flöden och körvägar

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår